Zwangerschap

Maak een afspraak

Do-In  & Zwangerschapsyoga

Vanaf week 16 van de zwangerschap kan je instromen voor de Do-In yoga bij de Yogaloft Leiderdorp en in de prakijkruimte in Leiden. Vanuit de Traditionele Oosterse Geneeskunde doen we oefeningen om de energie van de meridianen beter te laten te stromen tijdens de zwangerschap tot aan je bevalling. De Do-In lessen zijn afgestemd op de verschillende fasen van je zwangerschap en zijn makkelijk te volgen. Naast de Do-In en ademoefeningen die je kan toepassen tijdens de ontsluitings- en persfase leer je ook zelfmassages en acupressuur toe te passen. Je zal merken dat dit een postieve invloed zal hebben op je gehele energiehuishouding waardoor je beter in balans komt tijdens de zwangerschap. De lessen geven een goede voorbereiding op de bevalling.

Deze cursus is wekelijks en duurt 90 min. (doorstroom is mogelijk). Bij voldoende belangstelling wordt er ook een Pre-Birth Parnerles georganiseerd. Je kan je aanmelden via de 'maak een afspraak' knop boven aan de pagina. Via de mail wordt er contact opgenomen. 

Aanvullende informatie is te vinden op de pagina
Do-In & Klank  klik hier

Iedere zwangerschap is een unieke beleving. Er zijn vele momenten van geluk en zich goed voelen en er zijn momenten van zich minder goed voelen omdat er klachten zijn die je totaal uit balans brengen of zelfs serieuze klachten geven waardoor je niet normaal kan functioneren. 

Als de zwangerschap niet verloopt zoals gewenst kan praktijk Ensō veilig en op natuurlijke wijze ondersteuning bieden. Deze klachten hoeven niet louter fysiek te zijn maar kunnen ook mentaal-emotioneel gerelateerd zijn.

Acupunctuur kan effectief zijn bij zeer veel uiteenlopende klachten en aandoeningen zoals:

 • Nausea en overgeven
 • Brandend maagzuur
 • Obstipatie
 • Rugpijn en bekkenklachten
 • Vermoeidheid
 • Bloedarmoede
 • Insomnia
 • Spanning, angst of depressie
 • Dreigende miskraam 
 • Groeivertraging van de baby 
 • Hoge bloeddruk 
 • Stuitligging v.a. week 34 

Moxatherapie en stuitligging

Vlak voor de bevalling ligt 3,5% van baby’s in een stuit. Om de risico’s van een natuurlijke stuitbevalling te voorkomen worden de meesten gehaald met een keizersnede.

Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur in de Traditionele Chinese Geneeskunde. De behandeling met een moxastick is eenvoudig, veilig en zeer doeltreffend. Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar waarvan bijvoetkruid het hoofdbestanddeel is. Als de stick aangestoken is, verspreidt deze over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die aangenaam en niet pijnlijk is. Via een specifiek acupunctuurpunt bereikt de warme energie het kleine bekken waardoor er een spontane draaiing van de baby kan ontstaan. Het gebruik van moxatherapie vergroot de kans van 50% naar 75% voor een spontane draaiing.

Bij voorkeur wordt er in week 33 of 34 van de zwangerschap gestart. Je krijgt moxasticks met duidelijke instructies mee naar huis zodat je deze therapie ongeveer 10 dagen zelfstandig kunt uitvoeren. Indien nodig kan je tussentijds behandeld worden om stress en spanning in de buik te verminderen. Tijdens het consult bij de verloskundige of gynaecoloog wordt de positie van de baby gecontroleerd en zal er indien nodig een datum voor uitwendige versie gepland worden.