Wat kan je verwachten?
Een toyohari behandeling is een aangename ervaring, weldadig en ontspannend.
De acupuncturist voelt na het gesprek over de reden van je komst en algemene vragen over je conditie, medische voorgeschiedenis en medicijngebruik, heel licht en zacht aan uw polsen en je buik en wellicht een aantal plekken op de armen of benen om de balans van de meridianen te leren kennen. Daarnaast worden punten met een zeer fijne naald heel licht aangeprikt om de balans in je meridianen te herstellen. Dit aanprikken is zeer licht en soms zelfs niet invasief; dat wil zeggen dat de naald niet altijd niet of heel oppervlakkig door de huid gaat en dat je er weinig tot niets van voelt. Je voelt alleen het effect op uw adem en ontspanning. De naalden blijven in de regel dus niet staan zoals je wellicht wel eens heeft gezien op televisie en niet onder stroom gezet. In sommige situaties zal de acupuncturist gebruikmaken van de chishin techniek. Daarbij worden dunne steriele naalden voor iets langere tijd in de huid geplaatst.
In de regel gebruikt de acupuncturist één of twee soorten of diktes van naalden, die voldoen voor de behandeling. Tussendoor wordt de polsslag, waar de meridiaan-balans wordt gemeten, constant gecontroleerd door je behandelaar. Deze heeft zo telkens zicht op de veranderingen in je lichaam en kan daar direct op reageren.
Verschillende soorten naalden
In de Toyohari maakt men gebruik van een heel aantal van de negen naalden die in de oude traditie zijn beschreven.
Het meest gangbaar en bekend zijn de zilveren en stalen naalden, maar daarnaast worden ook heel regelmatig de stompe (tei shin) naalden gebruikt, voor behandeling van kinderen bijvoorbeeld maar ook voor mensen die gevoeliger zijn of in de zwangerschap. Deze tei shin naalden zijn in verschillende (edel) metalen voor verschillende condities te gebruiken.
Ook de naald met de ronde bal aan het eind (de enshin) wordt gebruikt om een extra stimulerend effect te geven aan een behandeling en wordt dan over de huid gestreken, net zoals de trechtervormige naald (de zanshin) die vooral in het nek hals gebied wordt gebruikt.
Het grootste gedeelte van de behandeling zal worden gewerkt met een zeer dunne zilveren naald die je niet of nauwelijks zult voelen.
Wel kan je eventueel een effect voelen, vooral na een aantal behandelingen en afhankelijk van je gevoeligheid, zoals een warmte gevoel of een tinteling over de geprikte meridiaan en diens invloedsgebieden of een vermindering van pijn of spanning.
Moxa
De oorspronkelijke naam voor acupunctuur is chen zhou, wat steken en branden betekent. In de nu gangbare naam is er alleen nog een verwijzing naar het prikken.
Naast het werken met een van de negen naalden wordt in de praktijk veel gewerkt met het verwarmen van bijvoetkruid (artemisia vulgaris) op de huid, uiteraard zonder dat deze beschadigd wordt. Dit kruid heeft afhankelijk van de dosering en grootte een verwarmend of stimulerend effect op de desbetreffende plek maar ook op de algehele energie van het lichaam. We kennen twee toepassingen van moxa: de draadmoxa, waarbij je geen warmte voelt maar een soort klein steekje; en de kegelmoxa, een kleine kegel van grovere moxa die langer brandt en daarbij warmte genereert. Het bijvoetkruid geeft, naast natuurlijk het stimuleren van het punt, door de specifieke stoffen die door het branden op de huid vrijkomen een toename van immuniteit en hormoonproductie en een verbeterde circulatie: Deze techniek vormt een zeer waardevolle aanvulling op het gebruik van naalden.
Huiswerk met moxa
Soms zal de acupuncturist je vragen de behandeling te ondersteunen door ook zelf thuis moxa toe te passen. Uiteraard krijgt je hierbij een goede instructie.
Verblijfsnaalden
Het kan zijn dat de acupuncturist de behandeling wil ondersteunen met het plaatsen van verblijfsnaaldjes. Dat kan zijn in geval van pijncondities maar ook ter ondersteuning van de algehele werking van de behandeling. Deze naaldjes voel je even als ze geplaatst worden maar daarna in de regel niet meer.
Deze naaldjes zijn 3 of 6 mm lang, waarbij ca. de helft vrijwel horizontaal in de huid zal worden gebracht. Aan het einde van het naaldje is een ronde verdikking zodat de naald een stop heeft. Onder en boven het naaldje wordt een pleister aangebracht zodat de kop van de naald op de pleister ligt en niet op de huid om de irritatie te voorkomen.
Een andere soort verblijfsnaald is de zogenaamde ‘press-tack’: een naald van rond een milimeter lengte die verticaal in de huid wordt aangebracht. Ook voor deze naalden geldt dat ze doormiddel van een kop en pleister niet verder de huid in kunnen gaan. In geval van irritatie geldt: meteen verwijderen. Het is niet hoe langer hoe beter, maar de verblijfsnaald mag geen ongemak bezorgen.
Ondersteuning bij volwassenen en jongeren
Toyohari is de stijl die ik beoefen. Het betekent letterlijk vertaald Oost Aziatische naaldtherapie en is door zijn subtiele technieken geheel pijnloos. Deze vorm van acupunctuur is verder ontwikkeld door blinde acupuncturisten waarbij verfijning en hooggevoeligheid bij de beoefenaar sterk aanwezig is. Middels een regelmatige pols- en buikdiagnose en palpatie van de meridianen is de Ki gelijk voelbaar waardoor een adequate behandeling en ondersteuning gegeven kan worden.
Ondersteuning bij kinderen
Met Japanse meridiaantherapie worden andere technieken toegepast dan bij kinderacupunctuur, deze technieksvorm heet Shonishin. Er wordt geen gebruik gemaakt van naaldjes die door de huid gaan en de behandeling is geheel pijnloos en ontspannen voor je kind. Hierbij wordt er meer gebruik gemaakt van een aantal instrumenten waarbij gedrukt, geklopt of gewreven wordt.
Bron: http://www.toyohari.nl/