Verlies & rouwverwerking

Maak een afspraak

Omdat het een moeilijk en pijnlijk bespreekbaar onderwerp is ontstaat er in de nabije omgeving van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vaak een pijnvermijdende cultuur. Helaas heerst er nog steeds een algemeen taboe hierover, zo ook over mannelijke onvruchtbaarheid en seks. Bij kinderloze personen valt op dat er wel degelijk behoefte is aan erkenning en belangstelling voor hun verdriet en verwerkingsprocessen.

Bij ongewenste kinderloosheid is er veelal sprake van een rouwproces. Er is sprake van onzichtbaar verlies omdat je iemand verliest die er nog niet is geweest maar naar wie wel vurig is verlangd. De omgeving is in vele gevallen niet direct betrokken bij dit verlies en het daarbij horende rouwproces. Dit is vaak één van de redenen waarom het niet onderkend wordt als een 'onzichtbare dood'. De emoties die gepaard gaan kunnen zodanig opspelen dat deze vaak voor blokkades zorgen in lichaam zowel fysiek als mentaal. Eén van de vragen die bijvoorbeeld belangrijk is voor velen ‘Tot waar trek ik de grens en wanneer?‘

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling is eveneens één van de meest ingrijpende soorten verlies. Niets is aangrijpender dan het begin en het einde van het leven. Een groot verschil is dat bij het overlijden van een fysiek iemand de nabestaanden en de sociale omgeving samen rouwen om iemand die er wel is geweest.

Lichamelijke en psychische klachten zijn normale uitingen van hevig verdriet. Die klachten verschillen van persoon tot persoon. Vaak voorkomende klachten zijn slaapproblemen, eetproblemen (geen eetlust of juist overmatig eten), hoofdpijn of buikpijn, onrust, voortdurende vermoeidheid en verder ook steeds terugkerende somberheid en huilbuien.

Woede doet stijgen, Vreugde doet energie vervliegen, Droefheid lost energie op, Angst doet energie dalen, Geschoktheid verspreidt energie ... Bezorgdheid knoopt energie vast.

De geblokkeerde gevoelens leiden ertoe dat de energie niet langer in ons beweegt. Behandelingen met acupunctuur bieden ondersteuning om helend te kunnen rouwen. Door de levensenergie te laten circuleren ontstaat er meer ontspanning en kalmte om het evenwicht in het lichaam te herstellen.